«

Osmanlı Harp Madalyası Takan Nazi Askerleri olduğunu biliyor muydun? II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nda, Nazi askerleri Osmanlı Harp Madalyası takıyordu. Hitler’in şahsî sancaktarı Jakob Grimminger‘den, herhangi bir SS subayına kadar Alman askerlerinde, Harp Madalyası takanları görebiliriz.

Ayrıca bu konuyla ilgili Youtube’a yüklediğimiz videoya göz atabilirsiniz.

YouTube video


Harp Madalyası Tarihçesi

image removebg preview 20


Harp Madalyası
  (Osmanlı Türkçesi ile حرب مدالیه سی ) 1. Dünya Savaşı sırasında, Osmanlı cephelerinde cesaret, kahramanlık ve yararlılık gösteren Osmanlı Askerleri ve Osmanlı cephelerinde savaşmış İttifak Devleti askerlerine verilmiştir. İngilizler bu madalyaya Gelibolu Yıldızı (İngilizcesi ile Gallipoli Star) Almanlar ise Demir Hilal (Almancası ile  Eiserner Halbmond) demiştir.

Harp Madalyası, Enver Paşa tarafından Almanların Demir Haç Nişanından esinlenerek çıkarılması düşünülmüştür. 1 Mart 1915 senesinde Harp Madalyası Nizamnamesi oluşturulmuştur. Harp Madalyasının yanında verilen vesikalar, diğer Osmanlı Madalyalarından farklı olarak Sultanın imzasıyla değil, Harbiye Nazırlığı tarafından Enver Paşa’nın İmzası ile verilmiştir. Halk arasında ilk olarak Çanakkale’de verildiği için “Çanakkale Madalyası” olarak da bilinir.

Bu Madalya, 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı cephelerinde savaşan bütün askerlere verildiği için Osmanlı askerleri, Alman askerleri ve Avusturya-Macaristan askerleri de bu madalyayı kazanmaya layık görülmüştür. Harp Madalyası hakkında daha fazla bilgi için şu yazımıza göz gezdirebilirsiz:

Almanlar Neden Bu Madalyayı Taktı?

istockphoto 1222292668 170667a
Alman İmparatorluğu 1918

1. Dünya Savaşının İttifak Devletleri için başarısız sonuçlanmasının ardından, Alman İmparatorluğu, Versay Antlaşmasını imzalamak zorunda kaldı. Almanlar askerlerini en fazla 100.000 ile sınırlandırmak zorunda olduğu için, Harp Madalyasını kazanan Alman askerlerde dahil Alman askerlerinin çoğu, ordudan terhis edilmiştir. Ancak 1936‘da yani 17 yıl sonra Hitler’in Nazi Almanyası’nda ordular yeniden kurulmaya başlayınca, Harp Madalyası kazanmış çoğu Alman askerde kendi isteği ile askerliği geri döndü.

Osmanlı Harp Madalyası takan nazi askerleri
Harp Madalyası takan bir Nazi Askeri.

Nazi Almanyası‘nda askerlerin taktığı madalyalara nispeten karışılmamaktaydı, (Örneğin, Alman Kraliyet Madalyalarına izin verilmemekteydi) Avusturya-Macaristan İmparatorluğu‘nun madalyalarına da izin verilmiştir. Avusturya, Anschluß (Avusturya’nın ilhakı) ile 13 Mar 1938‘de Nazi Almanyası’nın topraklarına katılmış bir yerdi yani madalyalarının kullanımına izin verilmesinde garip bir durum olduğunu söyleyemeyiz lâkin Osmanlı’nın Harp Madalyasının kullanılmasına izin verilmesi, Avusturya-Macaristan madalyalarının kullanımına izin verilmesinde çok öte bir şeydir. Almanların Harp Madalyasını severek taktığını görüyoruz, sonuçta Çanakkale de, Filistin de ve diğer cephelerde Osmanlı topraklarında savaşarak, kanlarını dökerek bu madalyayı kazanmayı hak etmiş askerlerdi.


Osmanlı Harp Madalyası Takan Nazi Askerleri

Bu konuda araştırma yaparken, Harp Madalyasını kazanıp, takanlar kadar takmamayı tercih edenlere de rastladık. Bu askerlerin çoğu araştırmalarımız sonucunda kimliğini bildiğimiz askerlerden oluşmaktadır, Harp Madalyası takan Nazi askerleri sadece bunlarla sınırlı değil. Osmanlı Madalyası Takan Nazi Askerleri ‘nden bazıları şunlardır:

Osmanlı Harp Madalyası takan nazi askerleri

Jakob Grimminger

Osmanlı Harp Madalyası takan nazi askerlerinden birisi Jakop Grimminger I. Dünya Savaşı’nda, Çanakkale’de ve Filistin cephelerinde savaşmıştır ve Harp Madalyası almaya layık görülmüştür. Alman İmparatorluğu’nun yenilgisinden sonra 1919’da Alman İmparatorluk Ordusu’ndan atıldı. Nazi Almanyası’nda askerlik görevine geri dönen Grimminger, burada Hitler’in şahsî sancaktarlığını yaptı.


4RDFIbSRvfKUgI0o 637236804461182691

Karl Rudolf Gerd von Rundstedt

Osmanlı Harp Madalyası takan nazi askerlerinden birisi Gerd von Rundstedt I. Dünya Savaşı’nda,  Osmanlı Devletinin Genelkurmayı’nın yeniden örgütlenmesinde görev aldı. Nazi Almanyası’nda ise Generalfeldmarschall (General) görevini üstlendi.


Osmanlı Harp Madalyası takan nazi askerleri

Rudolf Höß

Osmanlı Harp Madalyası takan nazi askerlerinden birisi Rudolf Höß I. Dünya Savaşı’nda, henüz 15 yaşında iken Kut-el-Amara’da, Filistin’de ve Bağdat’ta Osmanlı 6. Ordusu ile beraber savaşmıştır. Nazi Almanyası’nda, SS Subayı ve Auschwitz toplama ve imha kampında en uzun süre komutanlık yapan asker olmuştur.



Niedermayer

Oskar von Niedermayer

Osmanlı Harp Madalyası takan nazi askerlerinden birisi Oskar von Niedermayer I. Dünya Savaşı’nda, 1916’da Osmanlı Cephelerinde Orta Doğu’daki Alman birliklerini kumanda etti, Mart 1918’de Almanya’ya geri gitti. Nazi Almanyası’nda ise 162. Piyade Tümeni’nin (Türkistan Lejyonu) başına getirildi. Bu görev kendisine verilmişti çünkü önceki yıllarda o bölgelerin coğrafyası ve halkları konusunda bir uzman olarak pek çok makale ve muhtıra ile adından söz ettirmişti.


Osmanlı Harp Madalyası takan nazi askerleri

Otto Hartmann

Osmanlı Harp Madalyası takan nazi askerlerinden birisi Otto Hartmann I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nde 6. Ordu Genelkurmay Subayı olarak görev yaptı. Nazi Almanyası’nda ise topçu generalliği yaptı.

Osmanlı Harp Madalyası Takan Alman Askerleri

Aynı zamanda Osmanlı Harp Madalyası Takan Alman Askerleri Şunlardır:Karl Freiherr von Bothmer, Hans Kundt, Ludwig Keiper, Karl Freiherr von Bothmer, Friedrich Kreß von Kressenstein, Walter Isendal, Karl Ritter von Schoch, Viktor Weber von Webenau, Willy Rohr, Leopold Von Münchow, Otto Harttman, Erwin Osswald, Hans Jüttner, Ludwig Schröder, Ludwig Wolff ve daha fazlası için buraya tıkla 







Talha Aygün Hakkında

Talha Aygün

Tarih ile ilgili makaleler yazan birisiyim.