Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı döneminin bir parçası olan Milli Mücadele Dönemi Edebiyatı, 1919 – 1923 yılları arasında aktifti. 15 Mayıs 1919‘da Yunanların İzmir’i işgal etmesiyle başlayan bu dönem bütün Milli Mücadele’yi konu almıştır.
Bu dönem ile ilgili birçok gazete yayınlanmıştır.
Şairler ve yazarlar, Milli Mücadele’de toplumu ve askerleri harekete geçirmek, yüreklendirmek adına birçok eser ortaya koymuştur. Bu yazar ve şairlerden bazıları şunlardır:
- Mehmet Emin Yurdakul
- Ziya Gökalp
- Mehmet Akif Ersoy
- Yahya Kemal Beyatlı
- Halide Edip Adıvar
- Yakup Kadri Karaosmanoğlu
- Hamdullah Suphi Tanrıöver
- Mithat Cemal Kuntay
- Celal Nuri İleri
- Halil Nihat Boztepe
Milli Mücadele Dönemi Eserleri
1. Hikayeciliği
Bu dönemde hikaye alanında önde gelen yazarlar Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Halide Edip Adıvar‘dır.
Bu döneme ait bazı hikayeler:
- Seyit Onbaşı
- Kırmızı Tepe
- Dağa Çıkan Kurt
2. Dönemi Romanları
Milli Mücadele Dönemi’nin roman yazarı Halide Edip Adıvar‘dır. Ateşten Gömlek romanı da bu konuları işler. Bu dönemde pek roman ortaya konulmasa da daha sonra Milli Mücadele hakkında pek çok roman yazılmıştır. Örneğin Halide Edip Adıvar’dan “Vurun Kahpeye”, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’dan ” Yaban”, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan ” Sahnenin Dışındakiler”…
3. Dönemi Şiirleri
Bu dönemde şiirlerin ana konusu da Milli Mücadele’nin getirdiği duygulardır. Mehmet Akif Ersoy‘un yazmış olduğu İstiklal Marşı, bu dönem yazılmış şiirlerden biri olup, 12 Mart 1921 tarihinde milli marşımız haline gelmiştir.
Bu dönemden sonra da Milli Mücadele ile ilgili bolca şiirler yazıldığını görüyoruz. Örneğin Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan “Üç Şehitler Destanı”, Nazım Hikmet’ten ” Kuvay-ı Milliye Destanı”…
Son olarak Ateşten Gömlek romanından birkaç bölüm eklemek isteriz.
Çanakkale’de bunlar girmesin diye saatte on bin Türk’ün şehit düştüğü harpler yaptık.
Bana Anadolu ordusu muazzam ve muzlim, eğilmez bir meşe ormanı gibi geliyor… Onu kesersiniz, yakarsınız fakat eğemezsiniz.
Esasen bütün milletlerin kudurmuş gibi, boğaz boğaza, milyonlarca insanı parçalamalarını manasız buluyordum.